🌟 AKCIA 🌟 Do 03.05.2024 Vám po zadaní slova DARČEK do poznámky k nákupu REBOZO šatky pribalím pôrodné afirmácie - 18 kariet 🌟 ZADARMO 🌟 🔹Pre pomáhajúce profesie 🔹 dula, pôrodná asistentka, masérka vám viem vytvoriť množstevnú zľavu podľa počtu objednaných produktov. V prípade záujmu mi napíšte správu na adresu eva@mojerebozo.sk

Sila pôrodu na fotografii

Pôrodná fotografia. Na Slovensku takmer neznámy pojem. Aj predajca, ktorý mi radil pri výbere fotoaparátu môj zámer chvíľu začudovane vstrebával. Už ste teda o pôrodnej fotografii počuli? Ak aj nie, určite ste  videli mnoho fotografií zachytávajúcich pôrod či chvíle po ňom. Čo všetko sa za takouto fotografiou skrýva? Kto je za tým? Čo ho k tomu privádza? A nechali by ste si nafotiť pôrod vy?

blog

Pred niekoľkými rokmi som na Instagrame objavila niečo, čo ma neprestáva udivovať dodnes. Svet dúl, pôrodných asistentiek a pôrodných fotografov. Ženský svet je pestrý. Sledujeme módu, trendy v životnom štýle, portály o výchove, umenie... Spojením umenia a jedinečnosti je v živote ženy určite pôrod. Môj Instagram je teda preplnený fotografiami a informáciami o pôrode. Fotografia je v prvom rade spomienka na niečo neopakovateľné a jedinečné. Je jedinečným umením. 

Dnes budem písať o tom, kto je pôrodná fotografka a prečo ľudia takúto službu vyhľadajú. V zahraničí je to trend. Na Slovensku je to ako sa hovorí “v plienkach”. O tom, prečo je suma za fotenie pôrodu pre niekoho vysoká, či sa fotí aj pôrod cisárskym rezom alebo o tom či sa fotí viac v nemocnici alebo doma budem písať nabudúce.

Prečo sa niekto rozhodne pre niečo tak nezvyčajné ako nechať sa fotografovať pri vlastnom pôrode? 

Copyright_JoRoberton01_1


Autorka fotografie: Lillian Craze lcrazebirthphotography.co.uk 

Dôvodov môže byť viac. Pôrodná fotografia zachytí spomienku na chvíle, ktoré mnohí opisujú ako neopakovateľné, jedinečné, transformačné… Dieťa sa mení každým dňom. Život nám niekedy uteká pomedzi prsty. Fotografia pôrodu by jednoznačne mala byť niečím, na čo sa spätne pozrieme a oživíme si výzvy a silu, ktorá sa v nás skrýva. Poďme sa na pár takých dôvodov pozrieť:

Príbeh

Pôrod je súčasťou rodiny. Môže sa stať, že pri ňom chýba partner alebo iná blízka osoba. Prostredníctvom fotografie je zdieľanie tohto príbehu o niečo viac autentickejšie. Možno oveľa dôležitejšie pre osobu, ktorá počúva ako pre teba samotnú.

Copyright_JoRoberton02


Autorka fotografie: Lillian Craze lcrazebirthphotography.co.uk 

Detail

Maličkosť. Nádych. Odfotiť pôrod znamená zachytiť priveľa chvíľ v priveľmi krátkom čase. Udeje sa toho toľko čo v intenzite a sile pôrodu nevnímame. Či už na sebe alebo na druhých. Fotografia nám doplní príbeh, ktorého tvorcom sme my samy. Či práve vychádzalo slnko, či ma niekto držal za ruku, či som plakala, či kričala…

BIRTHPHOTO.SK-191

Autorka fotografie: Eva Kosmeľová https://birthphoto.sk 

Znova a znova

Kedykoľvek môžeš opäť vidieť moment, keď prišlo tvoje dieťa na svet. Nahliadnuť opäť do svojho vnútra - som silná, toto som dokázala, toto sme dokázali spolu. Akokoľvek tvoj pôrod prebiehal, vaginálne, operačne, s vyvolávaním či bez.

BIRTHPHOTO.SK-109

Autorka fotografie: Eva Kosmeľová https://birthphoto.sk 

Tvoj tím

Porodiť musí žena. Okolo nej sa hlavne v nemocnici pohybuje toľko ľudí, že si to určite nestíha uvedomovať. Možno ti niekto podal pohár vody a ty cítiš vďačnosť keď to zbadáš na fotke. Takých pomocníkov možno spätne označíš za anjelov strážnych.

 

BIRTHPHOTO.SK-033

Autorka fotografie: Eva Kosmeľová https://birthphoto.sk 

Strata

S pôrodom je niekedy spojená aj téma straty. Dieťatko odchádza skôr ako by sme čakali, ako by sme chceli. Nie každé tehotenstvo končí tým, že si svoje dieťa privedieme domov. Fotografia môže byť kľúčovou na ceste uzdravenia a smútenia.

Emócie

Ak ste už rodili, pamätáte si emócie svojho partnera? Keď s vami zdieľal vašu bolesť? Keď mu dali náručia vaše dieťa? Slzy šťastia? Hrdosť? Zraniteľnosť? Strach? Lásku? Všetky jeho ale aj vaše emócie môžete vidieť znovu.

 

Pôrodná fotografia je originálna a fascinujúca.

Prebúdza v nás niečo nezvyčajné.

Môžeme vďaka nej lepšie chápať proces, ktorý je pre väčšinu z nás zahalený rúškom tajomstva.

Vzdeláva nás.

Rozpráva o zázraku. 

 

BIRTHPHOTO.SK-192