🌟 Júl 2024 🌟 Prebieha naďalej zľava na produkty k vaginálnej náparke - bylinné zmesi, stoličky. Osobné stretnutia pri rebozo masáži budú dostupné najbližšie týždne v okolí Karlových Varov či Plzne v Českej republike, kde sa na nejakú dobu aj s rebozom presúvam. 🔹Pre pomáhajúce profesie 🔹 Ak ste dula, pôrodná asistentka, rebozo terapeutka, rada pre vás vytvorím množstevnú zľavu podľa počtu objednaných produktov. V prípade záujmu mi napíšte správu na adresu eva@mojerebozo.sk

Šatka Rebozo a jej využitie pre tehotenstvo, pôrod a šestonedelie

 
K technike a využitiu mexickej šatky Rebozo som sa dostala počas ročného kurzu duly v roku 2021. Nástroj poskytujúci fyzickú pohodu a masáž v tehotenstve, počas pôrodu a v šestonedelí. Informácie v kurze boli viacmenej okrajové. Následne dostávam túto šatku do rúk prostredníctvom kurzu s českou pôrodnou asistentkou Annou Kohútovou - Rebozo - jemná péče o ženy v těhotenství, u porodu a po. Dva dni plné ukážok, skúšania na vlastnom tele a hlavne cenných informácií od skúsenej ženy. To je môj začiatok. A príbeh pokračuje dodnes, kedy šatka pomáha mne samotnej pri každodenných situáciách a zároveň so ženami ako terapeutický nástroj pri uvoľnovaní nespracovaných emócií, pri liečení tráum či už z pôrodu ale aj z detstva či iných období života. Mexické ženy pre nás stáročia uchovávali bohatstvo, ktoré teraz my európanky naplno objavujeme. Cítim vďačnosť. terapiu s rebozo šatkami, jej atmosfériu, môžeš vidieť vo videu:
 
 
 
Ďalším vzdelávaním bol dvojdňový workshop s mexickou tradičnou pôrodnou asistentkou v roku 2022 - babica Angelina Martinez Miranda.
 
Vidím hlboký význam v tomto možno na prvý pohľad jednoduchom kuse látky. Nejedna žena mala už len pri rozprávaní o jeho účinkoch zimomriavky po tele. Svoju prvú šatku vlastním už nejakú dobu. Zvyknem ju využívať keď sa potrebujem zohriať a cítim, že mi jednoducho niečo chýba. Jednoduchý úväz okolo panvy je zaručená výhra napríklad aj počas menštruácie vhodný už pre mladé dievčatá, naše dcéry.
 
 
Dula & Rebozo
 
Pri tomto spojení ide hlavne o uvoľňovacie techniky pri pôrode, tehotenskú relaxačnú masáž, rebozo terapiu, rady pri úväzoch bruška v tehotenstve, o podporu správnej polohy dieťaťa pre pôrod, podporu zavinovania maternice po pôrode, rituál zavinovania Cerrada či nosenie dieťaťa …
 
Šatka zabezpečuje teplo a tlak, dva dôležité aspekty predovšetkým pri pôrode. Masáž a hlavne jej súčasť manteada dokážu pokryť na tele ženy väčšiu plochu ako ruky a tak je efekt mnohonásobne intenzívnejší a efektívnejší. Slovo manteada pochádza zo španielčiny a v preklade znamená “kolísanie, nadhadzovanie”. Prax pôrodných babíc, pôrodných asistentiek a dúl či partnera a jej účinky pri pôrode nie sú lekársky podložené. Skúsenosti však hovoria v prospech využívania Reboza a zároveň nie je potvrdený ani opak a to negatívne účinky na dieťa či matku. 
 
Z masáže môžeme pozorovať pozitívny vplyv aj na psychiku tehotnej ženy. Upokojuje telo a dušu, odstraňuje rôzne bloky. Poskytuje pocit bezpečia a ochrany. Skúsené masérky dokonca hovoria, že účinok masáže vedia posúdiť už po krátkej chvíli. Stačí pozorovať ženskú tvár - zväčša sa hneď uvoľní a začne sa usmievať.
 

História a pôvod
 
Rebozo, ktoré sa rozšírilo do celého sveta, pochádza z Mexika. Sprevádza ženu už v období mladosti a počas jej života mení rôzne funkcie. U mladej ženy môže byť znakom toho, že je slobodná a teda vhodná na vydaj. Neskôr do šatky žena zavinie svoje dieťa a nosí ho na chrbte. Najčastejšie však ako šatka preložená cez ramená či hlavu, čo ešte zvýrazňuje ženskú krásu a zároveň plní funkciu ochrany pred priamym slnkom či naopak zohrieva. Zaujímavosťou z kurzu bola informácia, že keď ideme hlbšie do histórie, aj u Slovanov by sme našli podobné využitie látky. Napríklad pri nosení detí či vytváraní ľanových kolísok. Vytvára to vo mne dojem, že je nám táto technika oveľa bližšia ako sa zdá ;).
 
 
Využitie
 
V oblastiach Mexika a Guatemaly masírujú pôrodné asistentky ženy pri každej tehotenskej prehliadke. Žena je vďaka tomu takpovediac nútená odpočívať a sústrediť sa na svoje telo a na dieťa, ktoré rastie v jej vnútri. Ak ste tehotná a uvažujete o tejto masáži, kontraindikáciou môže byť osteoporóza, kedy môže pri masáži veľmi ľahko dôjsť k zlomenine.
Zhrnutie využitia šatky rebozo v pôrodníctve nájdeme aj v knihe REBOZO - od techniky k mistrovství:
  • Uvolnění bříška před pohmatem a vyšetřením
  • “Probuzení“ miminka, když je potřeba udělat vyšetření CTG a miminko spí
  • Stimulaci kontrakcí během první doby porodní
  • Stimulaci sestoupení miminka během první doby porodní
  • Rozpohybování ženy během porodu
  • Podporu dýchání, když žena prochází kontrakcemi
  • Zmírnění bolestí během kontrakcí houpáním “kolébky” z reboza
  • Masáž spodní části zad, když žena trpí bolestivými kontrakcemi a cítí je až v zádech
  • Pomoc s nalezením správného směru tlačení
Zavinovanie bruška v tehotenstve, jednoduchý úväz, ktorý zvládne žena aj sama:
 
 
Nádherné doplnenie k využitiu šatky pokračuje ďalej. Keďže ochranu a uvoľnenie potrebujeme niekedy všetci, Rebozo má využitie aj pri novorodencoch, deťoch, senioroch v domovoch dôchodcov či hospicoch, starostlivosti o osoby s postihnutím, pri rôznych terapiách a traumách a pod. 
 
Takto som ho mala možnosť využívať v praxi pri deťoch s autizmom v škole, kde som pracovala. Bol to nástroj prinášajci radosť ako aj uzemnenie sa.
 
IMG_E3376

Štúdie a prieskum

Existujú oficiálne dôkazy o úspešnosti používania techniky rebozo pri pôrode? Na akom základe sa táto technika začala používať v súvislosti s tehotnou ženou?

Táto otázka môže zaznievať hlavne od odborníkov, pôrodných asistentiek, dúl ale aj rodičov, ktorý majú záujem šatku využiť. Je to predmet, tkaná látka, ktorý je súčasťou tradičného oblečenia v Mexiku. Je veľmi pravdepodobné, že niekde v minulosti sa pôrodná asistentka či babica rozhodla použiť svoju šatku ako pomôcku pri rodiacej žene. Možno už nevládala a šatka jej prišla vhodná na masírovanie a natriasanie. Možno hľadala rôzne spôsoby ako umožniť žene uvoľniť sa a relaxovať počas sťahov. Možno to zafungovalo a o nejaký čas to vyskúšala znovu.  Rovnako pravdepodobné je, že sa nikdy nedozvieme ako presne sa šatka dostala až k rodiacej žene. Okrem uvoľnenia vedia skúsené babice využiť rebozo aj pri komplikácjiách, hlavne počas domácich pôrodov ale poslednú dobu aj v nemocničnom prostredí.

V článku od anglickej pôrodnej asistentky Sary Wickham, je opísaná náročnosť toho, aké sú možnosti výskumu tejto techniky. Zároveň nabáda k tomu, že hoci je EBM v dnešnej dobe niečo samozrejmé, tradícia a inštinkt sú v niektorých situáciách rovnako účinné a dôležité na zohľadnenie. Sama šatku využíva a odovzdáva túto techniku ďaľším. Zároveň sa nebojí na tému pozerať aj kriticky a s nadhľadom. Pýtajúc sa samých seba akú vidíme indikáciu a dôvod na použitie niečoho takého ako rebozo masáž nám takisto zabezpečuje odpoveď na pochybnosti o tom, či náhodou nezasahujeme do prirodzene postupujúceho pôrodu. Na rebozo sa môžeme pozerať ako na príjemný či nevinný kus farebnej látky, veľmi odlišný napríklad od eidurálu a koniec koncov sú oba zásahom do procesu, ktorý by za normálnych okolností, ak je ponechaný “sám na seba” nemal vyžadovať žiadne vonkajšie zásahy.

Autorka článku ďalej spomína konkrétne zdroje, v ktorých je možnosť dozvedieť sa viac o účinkoch reboza napríklad pri komplikácii s postavením plodu pri pôrode. Ďalej uvádza, že sa nestretla s informáciami o negatívnych účinkoch pri používaní šatky rebozo a nabáda na používanie techniky v prípade adekvátnej prípravy, absolvovania kurzu či dobrého zaškolenia.  Ak vás tieto informácie zaujímajú, odporúčam študovať ďalej. Odkazy:

Cohen SR and THomas CR (2015). Rebozo technique for fetal malposition in labor. JMWH 60(4): 445-51.

dAVIS j (2014). Rebozo in an NHS setting. AIMS Journal, 26: 4.

De Keijzer M and van Tuyl T (2010). The rebozo technique unfolded: work book rebozo massage, Rebozo.

Simkin P and Ancheta R (2000). The labor progress handbook: early interventions to prevent and treat dystocia, Oxford: Wiley-Blackwell.

Informácie dopĺňa aj článok/štúdia z dánskeho prostredia, kedy bolo do prieskumu zapojených 17 žien z viacerých nemocníc: Danish women’s experiences of the technique during labour: A qualitative explorative study.
Odkaz: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877575616301732 
Výsledky boli veľmi pozitívne. Tu sú niektoré z nich: Rebozo ako bezpečný, jednoduchý na použitie a ľahko aplikovateľný pôrodný nástroj, pozitívne fyzické pocity vedúce k tlmeniu bolestí, Rebozo ako technika, ktorá pomáha k postupu pôrodu...
 
 
WHO

Čo sa týka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), k tradičným technikám sa vyjadruje nasledovne: Používanie reboza na podporu optimálnej polohy plodu, doteraz vedecky nepreskúmané, má dlhodobú tradíciu. WHO jasne vyhlasuje, že nedostatok vedeckých štúdií ohľadom tradičných techník by nemalo byť prekážkou pri ich používaní a ďaľšom vývoji a zlepšovaní. (Cohen and THomas: 2015: 446)
 

Rebozo na Slovensku

Rebozo sa k nám dostáva pomalými krokmi, no v dnešnej dobe už nie je úplným neznámim. K dispozícii sú kurzy, ktoré pravidelne organizuje česká pôrodná asistentka Anna Kohútová a ďalšie. Okrem toho hlavne v Čechách aj iné možnosti, často aj so zahraničnými lektorkami. Známou je napríklad Naoli Vinaver či Angelina Martinez Miranda. Povzbudzujem každého z nás, kto má skúsenosť s touto technikou aby sa o ňu delil a mohla sa táto myšlienka šíriť ďalej. 

Viac o význame Reboza pri nosení detí nájdete na internete. Zdroje:
 
REBOZO - od techniky k mistrovství, 2010
Rebozo - jemná péče o ženy v těhotenství, u porodu a po porodu, A. Kohútová
Článok: https://www.sarawickham.com/articles-2/the-evidence-for-rebozos-part-1/
https://www.belenka.sk/blog/co-je-to-rebozo/
https://www.belenka.sk/blog/rebozo-v-tehotenstve-a-pri-porode/
The Rebozo Way of Life, Film - Dokument - Video
 
 
 

Zaujímavý pohľad a mnoho videí ako používať šatku aj na dánskej webovej stránke: https://rebozocopenhagen.dk/en/baby-carrier-tips-and-videos/ 
 
Najaktuálnejšie informácie zo života môjho e-shopu a o používaní reboza v mojom Instagramovom profile mojerebozo.sk
 
S láskou,
 
Eva
dula & pôrodná fotografka